Ξενοδοχείο

Οργανώστε το ταξίδι σας

Σύμβουλος Διακοπών

Έμπειρος σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας στα αξιοθέατα της πόλης και του νομού ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας.

Συμπληρώστε τους χαρακτήρες που βλέπετε στο κουτάκι
captcha

Πως θα έρθετε στα Ιωάννινα

Από Αθήνα

athens

Από Θεσσαλονίκη

thessaloniki

Με αυτοκίνητο

 • Η απόσταση από την Αθήνα είναι 415 χλμ μέσω Ρίου – Αντιρίου, που είναι κι ο πιο σύντομος δρόμος. Με μια μέση ταχύτητα ο χρόνος του ταξιδιού είναι περίπου 5 ώρες.
 • Η απόσταση από την Θεσσαλονίκη είναι 260 χλμ μέσω Εγνατίας. Με μια μέση ταχύτητα η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες.
 • Όσοι έρθετε από Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας η απόσταση από το λιμάνι είναι 70 χλμ.
 • Όσοι έρθετε από Καστοριά μέσω Κόνιτσας, η απόσταση είναι 221 χλμ.

Με λεωφορείο
Όσοι αποφασίσετε να έρθετε στα Ιωάννινα με λεωφορείο ΚΤΕΛ, πρέπει να γνωρίζετε ότι γίνονται συχνά δρομολόγια από πάρα πολλές πόλεις, με πολυτελή λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας.

 • Από Αθήνα προς Ιωάννινα, και αντιστρόφως, εκτελούνται καθημερινά, περίπου, δέκα δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
 • Η απόσταση είναι 415 χλμ και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 6 ώρες.
 • Από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, και αντιστρόφως, εκτελούνται καθημερινά 4 δρομολόγια κατά τη χειμερινή περίοδο και 6 κατά τη θερινή περίοδο. Η απόσταση είναι 260 χλμ και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 4 ώρες.
 • Καθημερινά υπάρχουν δρομολόγια από και προς Άρτα (10), Ηγουμενίτσα (9), Πρέβεζα (10), Πάτρα (3), Αγρίνιο (6), Λάρισα, Βόλο κ.ά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: (26510) 26286

Με αεροπλάνο

Για ταξίδι με αεροπλάνο από την Αθήνα προς την πόλη των Ιωαννίνων εκτελούνται καθημερινά 2 έως 4 πτήσεις, με την Ολυμπιακή Αεροπορία και την Aegean Airlines. Η διάρκεια πτήσης είναι 55 λεπτά.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (25610) 26218, 23120

Η Πόλη

Φρόντζου Πολιτεία Ιωάννινα - η πόλη Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου και βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδος, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου, σε υψόμετρο 628 μ.
Γεωγραφικό πλάτος: (βόρεια) 39,40.
Γεωγραφικό μήκος: (ανατολικά) 20,52.
Πληθυσμός: Τα Ιωάννινα έχουν περίπου 110000 μόνιμους κατοίκους.
Ζώνη ώρας: GMT +2 (θερινή ώρα GMT +3)
Κλίμα: Η πόλη των Ιωαννίνων έχει μεσογειακό κλίμα που μετριάζεται από το υψόμετρο. Ο χειμώνας είναι ψυχρός με ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το καλοκαίρι είναι ηλιόλουστο, θερμό και ξηρό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17-18ο C.
Εορτή Πολιούχου Ιωαννίνων Αγ. Γεωργίου: 17 Ιανουαρίου

Μετακινήσεις εντός πόλης

Φρόντζου Πολιτεία - Μετακινήσεις εντός πόλης Οι αποστάσεις μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων είναι μικρές και δεν είναι απαραίτητη η χρήση αυτοκινήτου για τη μετακίνησή σας. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο για τη μεταφορά σας, χώρους στάθμευσης θα βρείτε, στο υπερσύγχρονο υπόγειο parking στην κεντρική Πλατεία της πόλης με χρέωση 3 ευρώ για όλη την ημέρα και δωρεάν στάθμευση για διάρκεια 30 λεπτών.

Επίσης, υπάρχει το υπαίθριο parking στο πάρκο «Λιθαρίτσια» με γενική είσοδο 3 ευρώ για όλη την ημέρα, αλλά και το δωρεάν δημοτικό parking στην περιοχή Παλιά Σφαγεία, δίπλα στη λίμνη.

Σε διάφορα σημεία της πόλης θα βρείτε και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης με χρέωση από 3 ευρώ και άνω.
Επιπλέον, για την εύκολη μετακίνησή σας μέσα στην πόλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί. Τα ταξί των Ιωαννίνων έχουν κυπαρισσί χρώμα και είναι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας ραδιοταξί: (26510) 46777, 46779.

Πιάτσες ταξί στην πόλη των Ιωαννίνων:

 • Πλατεία Πάργης
 • Δικαστικό Μέγαρο
 • Ρολόι (Κεντρική Πλατεία)
 • Πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου
 • Γυαλί Καφενέ
 • Αφών Σινά 2


Επίσης, δρομολόγια εντός της πόλης, προς πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και προς γειτονικά χωριά, πραγματοποιούν και τα αστικά λεωφορεία που ξεκινούν από την Κεντρική Πλατεία και έχουν στάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: (26510) 22239. Δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φροντζου Πολιτεια - Οργανώστε το ταξίδι σας-Χρήσιμες Πληροφορίες Ιωαννίνων Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09:00πμ-02:00μμ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00πμ- 02:00μμ και 05:30μμ-09:00μμ (ορισμένα καταστήματα διεθνών αλυσίδων έχουν ωράριο λειτουργίας 09:00πμ-09:00μμ)
Ωράριο λειτουργίας υπεραγορών (super markets):
Δευτέρα-Παρασκευή 08:30πμ-09:00μμ. Σάββατο: 08:30πμ-08:00μμ
Τηλέφωνα: Ο διεθνής κωδικός για την Ελλάδα είναι το 0030. Για την πόλη των Ιωαννίνων, ο κωδικός κλήσεων είναι το 26510. Στα Ιωάννινα υπάρχουν καρτοτηλέφωνα, όπου καλείτε με τηλεφωνικές κάρτες, τις οποίες προμηθεύεστε από περίπτερα της πόλης.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Περιφέρεια Ιωαννίνων: (26510) 87000
Δημαρχείο Ιωαννίνων: (26510) 79921
Γενικο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: http://www.uhi.gr/
Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ.Χατζηκώστα”: http://www.gni-hatzikosta.gr/

Μοναδικά αξιοθέατα για να επισκεφθείτε

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του. Κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα. Θερινό ωράριο: από 29 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 08.30 – 17.00
Χειμερινό ωράριο: Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου: 08.00 – 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ (κανονικό), 1 ευρώ (για φοιτητές χωρών εκτός Ε.Ε και πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. άνω των 65 ετών)
Τηλ.: (26510) 82287

Νησί λίμνης Παμβώτιδας

Νησί λίμνης Παμβώτιδας Το νησάκι των Ιωαννίνων, το μόνο κατοικημένο στην Ελλάδα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης, με έκταση 200 στρέμματα. Το νησί κατοίκησαν, αρχικά το 13ο αι., μοναχοί που ίδρυσαν και τα μοναστήρια του νησιού, τα οποία σώζονται έως σήμερα. Το πρώτο μοναστήρι ήταν η Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, χτισμένο το 1292 από τον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μιχαήλ Φιλανθρωπινό, ενώ το νησί αποτελεί το ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασά. Ο οικισμός του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελείται από, περίπου, 110 σπίτια και 350 κατοίκους. Πρόκειται για έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με στέγες από σχιστόλιθο, γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακές αυλές. Επίσης, υπάρχουν μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες με ενυδρεία. Είναι ένα από τα ελάχιστα, παγκοσμίως, νησιά σε λίμνη που κατοικείται. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νησί με καραβάκι από το «Μώλο» της πόλης.

Δρομολόγια: 08:00πμ-10:00μμ (τη χειμερινή περίοδο) και 08:00πμ-12:00μμ (τη θερινή περίοδο). Το εισιτήριο εκδίδεται εντός των πλοιαρίων κι η τιμή του ανέρχεται στα 2 ευρώ/ανά διαδρομή.

Κάστρο Ιωαννίνων

Κάστρο Ιωαννίνων Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί το Κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 528 μ.Χ, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας, ο οποίος το ξανάχτισε το 1815. Η είσοδος γίνεται από την Κεντρική πύλη του Κάστρου, στο τέλος της οδού Αβέρωφ, όπου οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τις παραδοσιακές κατοικίες οδηγούν στο λόφο της ακρόπολης του Φρουρίου («Ιτς Καλέ»), όπου στο βόρειο τμήμα, με μοναδική θέα τη λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται το Φετιχιέ Τζαμί (1618) και το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ στο νότιο τμήμα βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων και οι ιστορικές αποθήκες μπαρουτιού του Αλή Πασά. Στο χώρο υπάρχει παραδοσιακό καφενείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ, περιέχει συλλογές εκθεμάτων που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι μ.Χ.). Η στόχευση γίνεται, κυρίως, στα ευρήματα από το αρχαίο μαντείο της Δωδώνης. Η νέα μορφή περιλαμβάνει, περίπου, 3000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Διεύθυνση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6.
Τηλ.: (26510) 01051-3

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Σπήλαιο Περάματος

Σπήλαιο Περάματος Σε απόσταση 4 χλμ από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου. Το σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και γνωστοποιήθηκε, για πρώτη φορά, από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο Κων.Κασβίκη, ο οποίος έδωσε στον Τύπο φωτογραφίες του Σπηλαίου. Το 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστημονική χαρτογράφησή του από το ζεύγος σπηλαιολόγων Άννας και Ιωάννη Πετρόχειλου. Χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια για να δημιουργηθούν σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών, οι οποίοι συγκροτούν ένα τοπίο μυθικής ομορφιάς, σε έκταση 14.800 τμ. Οι επισκέπτες του Σπηλαίου διανύουν μια απόσταση 1.100 μέτρων και η ξενάγηση διαρκεί 45’.

Συγκοινωνία: Αστικό ΚΤΕΛ (γραμμή Ιωαννίνων-Περάματος), με αφετηρία δίπλα στο Ρολόι.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00πμ-07:00μμ.
Η τιμή εισιτήριου ανέρχεται στα 7 ευρώ (με μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Σπήλαιο Περάματος

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη Το παγκοσμίου ενδιαφέροντος Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη βρίσκεται στο 14ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών. Στο μουσείο ξαναζωντανεύουν μορφές της αρχαίας, αλλά και της νεώτερης, κυρίως, ιστορίας, στα πρόσωπα των οποίων είναι αποτυπωμένοι οι ιστορικοί αγώνες και το σθένος των Ελλήνων. Οι θεματικές ενότητες του Μουσείου είναι τρεις: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Φιλοσόφου/Σκυλοσόφου κ.ά.), γεγονότα της Επανάστασης του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή Πασά κ.ά.) και εικόνες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα (οι γυναίκες της Πίνδου, η κυρά της Ρω κ.ά.). Ώρες λειτουργίας: 10:00πμ-04:00μμ (τη χειμερινή περίοδο) και 09:30πμ-05:00μμ (τη θερινή περίοδο).
Τηλ.: (26510) 92128.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (για οργανωμένα γκρουπ), 4 ευρώ (για μαθητές-φοιτητές), 3 ευρώ (για πολύτεκνους υπερήλικες και παιδιά 8-12 ετών).
Δωρεάν για άτομα με ειδικές ικανότητες (ΑΜΕΑ), στρατευμένους νέους και μέλη του Ε.Τ.Ε.Ε..

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων Παύλου Βρέλλη

Χρειάζεστε βοήθεια για να οργανώσετε το ταξίδι σας;Επικοινωνήστε μαζί μας

alpha guide

Connect with Us

Contact Us

Τηλ: 26510 21011, 25495
Fax: 26510 21012
Κάντε την κράτησή σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας